Jelenlegi hely

Napenergia

  A napelemeket közvetlenül a napfényből áramtermelésre, akkumulátor töltésére illetve hálózati betáplálásra használhatjuk. Nem tartalmaznak mozgó, kopó alkatrészeket, a jelenleg használt napelemek élettartama 25-40 év között ingadozik a technológiától függően. Alkalmazhatóak önálló áramforrásra, vagy villanyszámla csökkentésére, illetve tartalék áramforrás kiépítéséhez. Különböző napelemek különböző spektrumú fényeket hasznosítanak jobban, az amorf napelemek  inkább a kék spektrumú fényt hasznosítják, addig a mono- és polikristályos napelemek elsősorban a vöröses spektrumú fény átalakításában hatékonyabbak.
   A piacon többféle napelemmel találkozhatunk, alapvetően 4 féle típust különböztetünk meg: 

Amorf napelem

   Ez a legelterjedtebb típus, mert olcsó az előállítási költsége. A hatásfoka 4-6% között van, ami alulmarad a többihez képest. Mivel kicsi a hatásfoka ezért jóval nagyobb felületet igényel az elhelyezése. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt. Az élettartamuk csak 10év körül van.
 

Monokristályos napelem

   Ez a napelem a ma létező legjobb hatásfokkal bíró napelem, aminek hatásfoka 15-17% között van. A monokristályos napelem a közvetlen napfényt hasznosítja jobban,  a szórt napfényt már kevésbé tudja hasznosítani. Élettartama 30év körül van.

 

Polikristályos napelem

   Ennek a napelemnek a hatásfoka 10-13% között van. Élettartama 25 év körül van.
 

Vékonyfilm-rétegű napelem

   A köznyelv a gyorsabb kimondhatóság kedvéért vékony-napelemnek nevezi. Hatásfokuk megközelíti (sőt, van amelyik túl is szárnyalja) a többkristályos napelemnél tapasztalt értéket. Átlagos hatásfoka jelenleg 8÷10%, legrosszabb 5%, a legjobb pedig akár 15% is lehet. Összességében a vékonyfilm napelemeknél elmondható,hogy nem csak az optimális telepítési szögnél (Magyarországon ez 45°) képesek a névleges teljesítményüket leadni, hanem attól akár 15°-os eltérés esetén is. Ezáltal a napelemeket 30 és 60 fokos dőlésszög tartományban telepíthetjük. A hagyományos napelemekkel szemben bizonyos mértékben a szórt napfényt is villamos energiává tudják alakítani.
 

A Rendszer típusa lehet:

   Sziget üzemű: Napelem + töltésvezérlő + akkumulátorok + inverter = 230V. A rendszert drágítja az akkumulátor ugyan, de önállóságot biztosít.
   Hálózatra visszatápláló: Napelem + Inverter + Ad-Vesz (szaldós) mérő-óra. Az adott pillanatban nem felhasznált áramot a hálózatba tápláljuk vissza. Az óra vagy áll, vagy visszafelé forog. Az áramszolgáltató jóváírja a visszatáplált áramot. A rendszer olcsóbb lenne, mivel nincs szükség az akkumulátorokra, de a speciálisabb eszközök drágábbak, és az engedélyek még plusz költségeket vonzanak. Hátránya, hogy a hálózattól nem független. Előnye, kevesebb a veszteség.