Jelenlegi hely

Pellet - Minősítése

Pellet - Minősítése


Felszín:

   A jó pellet külseje sima, fényes, hosszrepedésektől mentes.
   A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg a pellet sűrűségét és a törmelék, illetve por arányát. A tiszta és hatékony égéshez a minél nagyobb sűrűség a megfelelő (> 1,12 kg/dm3).
   A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi. A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására, aminek az értéke nem haladhatja meg a 2-3%-ot.

Átmérő:

   Leggyakoribb a 6-8 mm-es átmérőjű, de néha előfordul 4-5mm, illetve 10 mm-es átmérőjű pellet is. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik.

Szín:

   A szín, csakúgy, mint a szag, nem jellemzi teljes biztonsággal a minőséget, csupán másodrangú érvként szerepelhet, de az alapanyagra és a feldolgozás módjára lehet következtetni belőle. A forgács hosszú ideig tartó nem megfelelő tárolásával enyhén megszürkül, de ez nem jelent komoly minőségbeli változást. A pellet, ill. a forgács a tárolás közbeni lebomlási folyamat miatt is elszíneződhet, amely gombásodásra utal. A gomba lebonthatja a lignint és a cellulózt! A szárítás közben is megszürkülhet a forgács. A szakszerűtlen szárításnak azonban nem ez az egyedüli következménye, hanem más tulajdonságokat is befolyásolhat (pl.: rugalmasság elvesztése). Az ilyen alapanyagú pelletnél a ledarálódás is nagyobb. A pellet világossága ill. sötétsége is adhat okot minőségbeli gyanúra, de a különböző fafajták miatt ennek megállapítása nehézkes.

Illat:

   A gyártás során a magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. Ennek tulajdonítható a friss pellet enyhén édeskés, ragasztóhoz hasonlítható illata.

Szabványok:

   A tűzipelletekkel foglalkozó szabványok is jellemzően ezen tulajdonságok határértékei alapján osztályozzák, minősítik őket. Jelenleg Európában számos nemzeti tűzipellet szabvány létezik, melyek közül a 3 legjelentősebb a svéd (SS187120), a német (DIN 51731), illetve az osztrák (ÖNORM M1735). 

   A fa pellet új minőségi védjegye 2009 október 6.-án 14 órakor pillantotta meg a napvilágot. Az ezt követő fél órában a német energia, fa és pellet társaság (DEPV) a 9. pellet ipari fórum (9. IFP) emelvényéről először mutatta be a 35 országból érkezett 535 résztvevőnek az ENplusz-t, mint új védjegyet Németországban. Második lépésként fokozatosan be kell vezetni más európai országokban is, így emelkedik a fa pellet vezető védjegyei közé.