Jelenlegi hely

   Szélenergia

   A szélgenerátorral a szél mozgási energiáját alakítjuk át villamos árammá. A megtermelt áramot egy inverter segítségével azonnal felhasználhatjuk, vagy eltárolhatjuk akkumulátorokban. Fontos tényező, hogy a szélgenerátor kimagasodjon környezetéből, ne kerüljön szélárnyékba vagyis ezáltal több, folyamatosabb szél érje, ha ezek a feltételek teljesülnek akkor jó termelést tudunk elérni.
   Megkülönböztetünk függőleges tengelyű és vízszintes tengelyű szélgenerátorokat.
 

A Rendszer típusa lehet:

   Sziget üzemű: Szélgenerátor + töltésvezérlő + akkumulátorok + inverter = 230V. A rendszert drágítja az akkumulátor ugyan, de az áramszolgáltatóktól függetlenséget biztosít.
   Hálózatra visszatápláló: Meglévő vezetékes hálózatok esetében lehetőség van arra, hogy a szélgenerátorral a hálózatra visszatápláljunk. Ennél a megoldásnál nincs szükség akkumulátorra, itt egy drágább invertert kell a rendszerbe építeni, amely a szélgenerátorból jövő áramot közvetlenül a hálózatba visszatáplálja. Az ilyen típusú rendszereknél a mérőórát lecserélik egy úgy nevezett Ad-Vesz (szaldós) mérőórára. Ez a mérőóra figyeli az általunk elfogyasztott kWh-t, és a visszatáplált kWh mennyiségét, és a kettő különbözete adja meg a villanyszámla értékét. Hátránya a függetlenség hiánya. Előnye, kevesebb a veszteség mint a sziget üzemű rendszernél.